De Voetbalschool Atletico

Voetbalschool Atletico

Historiek

Als de “Waregemse Voetbalschool vzw” zag Atletico het levenslicht, officieel op 01/10/2007. Dat is dus alweer 14 jaar geleden.
Onder impuls van de huidige manager Eddy Van Oost werd verder gedacht dan het initiatief van SV Zulte-Waregem, dat probeerde als voetbalschool de leerlingen uit de Waregemse middelbare scholen bij zijn werking te betrekken. Verder dan een (met respect) project om nieuwe jeugdspelers aan te trekken , gingen wij op zoek naar wat een voetbalschool écht moest inhouden. Zo werd de “Waregemse Voetbalschool” geboren. Toen ambitie en werken verder reikten dan Waregem, onderging de voetbalschool een naamwissel en werd “Voetbalschool Atletico“. (naar de naam van het café aan het voormalige oefencomplex van KSV Waregem op de Carmel).

Atletico. Madrid?
Paul Ghistelinck, wiens naam voor altijd zal verbonden blijven aan voetbal en Mercedes in de regio, had op de wijk Carmel in Waregem een achttal voetbalvelden laten aanleggen, die door SV Waregem gebruikt werden als oefenvelden en competitievelden voor de jeugdploegen. Nadat de ploeg in de toenmalige Europese “Beker der Jaarbeurssteden” dé stunt uithaalde door het grote Atlético Madrid te wippen, was de bescheiden bar op de Carmel te klein voor de vele feestende supporters. Wiezeke Verbauwhede baatte toen die bar uit. Hij had zelfs nog geen naam. In volle euforie riep ze uit: dit wordt voortaan de “Atletico”. En zo geschiedde, werd het hele complex er Atletico genoemd en werd het café een reusachtig succes.
Heeft Voetbalschool Atletico dus iets te maken met Atletico Madrid? Jawel dus, al is het maar een héél klein beetje…

Voetbalschool.
En zo kwamen we al vlug terecht in Nederland, meer bepaald bij De Voetbalschool.nl, waarvan we de aanpak van de “Hollandse School” bijzonder konden waarderen. Techniek centraal in een individueel gerichte opleiding! Het waren hoogdagen in de voetbalopleiding van Atletico, tot bleek dat de doelstellingen van de Nederlanse vrienden niet echt meer matchten met die van ons. Van dan af nam Atletico het heft in eigen handen, met een eigen visie en methode, die de kenmerken van “uniek” en “kwalitatief” perfect verdient.

Keepersschool.
Enkele jaren geleden kwam ook een keepersschool onder het Atletico-dak, met de “Dubro”-methode en de insteek van Guy Martens (RC Genk). Een keepersschool binnen een vereniging is nooit een gemakkelijke opdracht en vooral om personeelsmatige redenen werd deze enkele jaren geleden even “on hold” gezet. Tot we een paar jaar geleden een akkoord vonden met de ex-Lokerenaar Paul Van Hemelryck, die meteen nieuw enthousiasme, leven en vooral ook visie bijbracht. Inspiratie op hoog niveau komt van Frans Hoek en Maarten Arts.

Stagekampen.
Van in zijn beginjaren, zetten Atletico ook met steigend succes vakantiestages op. Dit gebeurde in een hele regio, die stilaan het doelpubliek van Atletico huisvestte: Zuid-Oost- en Zuid-West-Vlaanderen. Naast de inmiddels nog steeds hoog gewaardeerde stages, voor zowel spelers als keepers, nemen ook de gaststages bij Ajax Amsterdam en bij FC Barcelona een bijzondere plaats in.

De allerkleinsten.
Zowat tezelfdertijd als De Keepersschool 2.0. richtte Ateltico zich ook op de allerkleinsten. De 2 tot en met 5-jarigen konden nog wel geen “echte” voetbalopleiding krijgen, maar ze werden toch op een heel voorzichtige maar leuke manier ingewijd in het ontdekken van het eigen lichaam en zijn mogelijkheden, in combinatie met een voetbal. Deels samen met één van de ouders. Deze afdeling kreeg de naam “Voet&Bal“, een eigen concept van  Atletico.